I Sverige är vi stora producenter av trä och de svenska skogarna är rejält stora. VI är dock inte jätteduktiga på att skapa leksaker av trä. Undantaget är företaget Brio som tillverkar flera olika leksaker i just trä och de målas sedan i olika glada färger. Det finns flera fördelar med träleksaker, men också ett par nackdelar.

Fördelar

Träleksaker innehåller mindre kemikalier och de är lättare att återanvända än plastleksaker. De håller länge och kan ofta gå i arv. Äldre träleksaker kan också stiga i värde och de blir fina prydnader i bebisens rum. En träleksak är ofta stabil och barn som gillar att bygga kan ha mycket nöje med träklossar eller små tågbanor av trä. När det gäller träleksakerna är delarna ofta rejält fastsatta med lim, skruvar och annat. Det gör att sakerna är mycket säkra för barnet att leka med. Sakerna är många gånger också närproducerade vilket gör dem lite snällare mot miljön.

Nackdelar

Träleksaker trivs inte så bra ute och de kan vara svårare att göra rena. En annan nackdel är också att leksakerna är tyngre. En bebis kan ha svårt att hantera en större träleksak.