Plast är i dag ett mycket omdiskuterat ämne. Det avger kemikalier och giftiga gaser när det tillverkas och när det bränns. Plast kan lukta och ibland går den sönder snabbt. Leksaker till bebisar tillverkas dock ofta i olika plaster just för att det håller att bitas i, och många gånger också att tappas. Plast är också ett förhållandevis billigt material att tillverka i flera olika former och färger.

Fördelar med plastleksaker

En plastleksak är enkel att göra ren. Om bebisen har en traktor ute går den bara att spola av. Om en smitta kommer kan man rengöra leksakerna med vatten och vanlig tvål. De kan också torkas med handsprit som får torka in innan barnet leker med sakerna igen. Leksakerna kan användas både ute och inne. En annan fördel är att priset inte är så högt. Om leksaken går sönder efter en tids lek är det antagligen inte så farligt jämfört med om man köpt en dyr porslinsleksak som åker i golvet. Plastleksaker väger inte heller så mycket. Det gör att barnet har lätt för att leka med dem och de är också relativt enkla att ta med på resor eller om bebisen ska sova över hos någon annan en enstaka natt. Dessutom har plast glada färger som stimulerar till lek.

Nackdelar med plasten

Plasten kan lukta en hel del när den är ny och den kan också gå sönder om den är av lite sämre kvalitet. Plastbitarna blir ofta vassa och ett barn som biter på dem kan göra sig illa i munnen. Det kan också vara svårt att återvinna plastleksaker och många gånger slits de så fort att man inte kan ge dem vidare till kompisar eller syskon.