I stort sett alla leksaker innebär risker för bebisen men man kan förhindra att olyckor sker. Men hur ser det ut med bränder, och kan barnet kvävas av en leksak?

Brandrisk

Leksaker som innehåller batterier eller som kan ändras i temperatur, alternativt kopplas in i ett eluttag kan innebära en brandrisk. Om bebisen har sådana leksaker är det klokt att se till att de inte ligger under filtar, lakan eller kanske längst nere i högen med mjukisdjur. Om bebisen inte ska använda sin leksak på ett tag kan man också ta ut batterierna. Då behöver man inte vara lika orolig för brand.

Om en leksak börjar lukta bränt är det klokt att ta bort el eller batterier så snart det går. Det gäller bara att ta det försiktigt då det kan vara riktigt varmt. Man kan sedan hålla leksaken under uppsikt. Barnet bör inte få leka med den tills dess att man ser vad som händer. Man bör också kontakta tillverkaren och rådgöra med dem. Man gör i alla fall klokt i att inte sätta i batterier eller koppla på strömmen igen. Om olyckan är framme och en leksak brinner kan man gå tillväga på lite olika sätt. Man kan antingen släcka branden genom att kväva elden eller genom att använda en brandsläckare. Om det är snö ute kan man också kasta ut leksaken och täcka den med snö. Om man känner sig osäker bör man dock larma SOS så att man kan få hjälp. Samma sak gäller förstås om bebisen eller man själv fått i sig rök, bränt sig illa eller om man mår dåligt.

Kvävningsrisk

En bebis kan snabbt kvävas om den sätter i halsen eller om munnen proppas full med till exempel stoppning. Det kan sluta riktigt illa. Som förälder är det alltid bra att vara medveten om riskerna. Om barnet sätter i halsen kan man antingen försöka på ut föremålet genom att få tag i det genom munnen. Ibland får man försöka hänga barnet upp och ned, eller lägga det över knät och slå försiktigt i ryggen. Om föremålet inte försvinner måste man larma och ta sig till sjukhus så fort man kan. Många gånger kan man dock få föremålet att antingen komma upp igen eller så åker det ner i magen. Även om barnet har svalt ner ett föremål är det klokt att kontakta sjukvården så att det inte uppstår några skador.