I de allra flesta leksaker ska det inte finnas kemikalier. Det kan dock finnas en del undantag. Många menar också att plaster, flamskyddsmedel med mera inte borde få finnas och säljas i bebisleksaker eftersom de kan vara skadliga men något förbud finns inte. När det gäller plast finns det dock vissa halter som inte får överstigas i produktionen och i Sverige är också vissa flamskyddsmedel förbjudna.

Trygghet

I Sverige finns en kemikalieinspektion som har koll på det här med olika kemikalier och hur de påverkar människan, naturen och världen på olika sätt. Om man känner sig tveksam kring någon kemikalie eller om man vill veta mer kan det vara klokt att kontakta dem.

Köpa leksaker utomlands

Det är mycket klokt att tänka efter lite om man köper leksaker utomlands till bebisen. Där följs nämligen inte alls samma stränga lagar som i Sverige. Leksakerna kan avge kemikalier som inte är så bra och barnet kan ta skada av dem. Ofta står det inte angivet att kemikalier kan förekomma i leksaken utan det är föräldern som får kontrollera saken närmare. Generellt sett kan man inte säga att det är större eller mindre risk att få i sig kemikalier med en eller annan leksakstyp utan de kan förekomma överallt.

En typisk leksak som blivit mycket populär är så kallade squishies. Det är mjuka figurer som trycks ihop och som sedan återgår till sin vanliga form. De har dock undersökts och i många fall visat sig innehålla en hel del olika skadliga ämnen som frigörs när leksaken trycks ihop. Små barn och bebisar gillar ofta att tugga på leksakerna och de får då i sig alla de skadliga ämnena både via munnen, genom näsan och genom huden. Vilken påverkan det har i det långa loppet är ännu inte känt.

Kemikalier i hemmet

Ju mer leksaker i hemmet som innehåller kemikalier, desto skadligare kan det bli att vistas där. Man måste också tänka på att kemikalier finns i elektronik, i städmaterial med mera. Det kan vara klokt att som förälder börja se till mer naturliga material och städprodukter. Leksakerna behöver inte vara gjorda i plast och spela massor av musik. Man kanske kan använda såpa och gnugga lite mer för att få bort smutsen. På så sätt kan man minska kemikalierna.