En leksak ska underhålla bebisen och den är ofta märkt på olika sätt för att visa att den är säker för barn. Oavsett hur många märkningar och åldersgrupperingar leksakerna har kan det ske olyckor eller fel i produktionen som gör att saken inte är helt säker. Här ger vi dig som förälder ett par råd som kan vara bra att följa.

Leksaker att undvika till bebisar

En bebis bör inte ha leksaker med snören, trådar eller strängar. Barnet kan snabbt få dem runt halsen och kvävas. Även en leksaksgitarr med spända strängar kan gå sönder och en lös sträng kan dessutom peta i eller skada ögon, öron eller näsa. Om man vill att bebisen ska ha en liten gitarr är det bättre att välja en variant som har knappar som bebisen trycker på.

Man bör också undvika att ge bebisar saker som kan bli varma eller som har batterier. Leksaker som kopplas in i eluttag bör barnet aldrig få använda på egen hand. Om leksaken har batterier ska luckan vara stabil och barnet ska inte kunna få upp den på egen hand. En fastskruvad lucka kan vara effektivt.

Många leksaker på marknaden kan ge ifrån sig höga ljud. Bebisen kan gilla dem, men ljuden kan också skada hörseln allvarligt. Även saker som har vassa spetsar eller kanter bör undvikas när bebisen ska få nya saker.

Mjuka leksaker

När det gäller mjuka leksaker kan det vara bra att kontrollera att de är behandlade med flamskyddsmedel. Det gör att leksaken inte börjar brinna lika lätt och om en brand uppstår blir lågorna inte lika stora. Enligt naturvårdsverket kan dock en del av de här medlen vara skadliga för miljön och det kan vara bra att komma ihåg.

I de mjuka leksakerna finns det allt som oftast också stoppning. Om den kommer ut kan barnet få i sig den och kvävas. Det är därför klokt att se till att stoppningen är fastsydd.

Kontrollera

Som förälder har man alltid ansvar för att kontrollera leksakerna barnen får. Instruktioner bör följas noga och en förälder bör gå igenom sakerna och se hur det ser ut med kanter, spetsar, limmade ögon med mera. Kanske är vissa leksaker bättre att ha som prydnad till dess att bebisen blivit lite större.

Leksaker med vätska i

Många leksaker kan ha olika typer av vätskor i sig. De är ofta roliga att leka med och klämma på men de kan gå sönder. En leksak som bara har vatten i sig skapar inte mer än en blöt fläck på golvet och kanske blöta kläder men ofta innehåller vätskan olika tillsatser som gör den olämplig eller rent av giftig att få i sig. Vissa vätskor innehåller till exempel giftigt glitter.