Det är ingen hemlighet att barn älskar leksaker. Därför kan inte heller ett barn ha för många leksaker. Det är något man lär sig tidigt som småbarnsförälder. Men ibland kan det vara svårt att veta vilka leksaker som faktiskt är okej för mindre barn att använda och vilka man helst bör undvika.

Välj rätt leksak till ditt barn

Leksaksutbudet är oändligt stort. Därför finns det inga rätt eller fel vad det gäller valet av leksaker.

Något som verkligen är populärt bland yngre barn är de mjuka gosedjuren som nästan alltid går hem. Vad för mjukisdjur det är har egentligen ingen betydelse. Men trots detta tycker många föräldrar om att köpa leksaker som de själva är bekanta med. Exempelvis gamla actionfigurer eller populära karaktärer som pokemon leksaker vilket ofta är mycket uppskattat även för den lille.

Andra leksaker som kan vara populära är pedagogiska pusselspel med stora klossar, tuggleksaker och liknande leksaker som kan vara något mer tåliga som är tillräckligt slitstarka för att inte gå sönder i första taget.

Starka färger lockar intresse hos barnet

Något som vanligtvis uppmärksammas och skapar intresse för bebisen är leksaker med starka färger. Dessa brukar ganska snabbt plockas ut från mängden och bli barnets bästa vän i vått och torrt. För vissa barn kan den leksak eller gosedjur med starka färger vara så populärt att ingen annan leksak är intressant nog eller duger i jämförelse. På så sätt kan man redan hitta barnets bästa vän tidigt.

Dessa leksaker bör undvikas

Beroende på hur gammal ditt barn är är det ett gott råd att undvika somliga leksaker. Exempelvis bör inte spädbarn ha tillgång till små actionfigurer i tidig ålder då det finns en risk att barnet kan stoppa dessa i munnen och sätta i halsen. Eller i ett ännu värre fall, till och med kvävas.

Andra saker man bör se över är även materialet leksaken är tillverkad av. Som många vet innehåller många plaster giftiga ämnen som inte är bra för det lilla spädbarnet och därför avråder man att köpa alla leksaker som tillverkas i detta material. Däremot behöver det inte betyda att alla leksaker som är gjorda i plast är farliga. Så länge man kollar vilken sorts plats som använts kan man hitta många leksaker som inte innehåller farliga ämnen och gifter.

Även leksaker eller tillbehör som är gjorda i glas bör undvikas för det allra yngsta barnet. Som bebis är inte motoriken densamma som för en vuxen människa. Detta betyder att barnet inte har samma förmåga att greppa i saker eller hålla fast i dem i tidig ålder, vilket också innebär att bebisen ofta tappar grejer. Därför bör man till största möjliga mån utesluta allt glasinnehållande material för det lilla barnet, så att ingen kommer till skada.