Bebisar tycker ofta väldigt mycket om olika mjuka leksaker. Det finns många olika mjukisdjur att välja mellan och de kan ha alla färger och modeller. De allra första leksakerna en bebis får är vanligen olika typer av nallar. Det är kanske inte så konstigt. Nallarna är lätta att få tag på och de är ofta typiska symboler för bebisar. Man kan inte bortse från att söta nallar är något som de flesta har hemma i någon form.

Att tänka på

När man ska köpa mjukisdjur kan det dock vara klokt att tänka på att de till en bebis inte får vara för stora. Om barnet lägger ett stort och tungt mjukisdjur över ansiktet kan det gå så illa att barnet kvävs. I Sverige måste alla leksaker enligt Konsumentverket märkas på ett speciellt sätt för att de ska vara lämpliga för barn. Även om leksaken har rätt märkningar kan det vara bra att man går igenom den ordentligt innan bebisen får den. Det kan till exempel vara så att dess nos, ögon eller morrhår sitter löst. Små delar tenderar barn ofta att stoppa i munnen och om det sker kan bebisen faktiskt kvävas om det vill sig riktigt illa. Som förälder bör man därför dra ganska hårt i eventuella plastbitar på mjukisdjuret för att se till att de verkligen sitter.

Nallar

Nallar är sedan länge en omtyckt present. Den har till och med en egen dag. Nalledagen har firats sedan år 1998 och varje år firas den i slutet av oktober, närmare bestämt den 27:e. Nalledagen i Sverige har sitt ursprung i den amerikanska Teddy Bears day.

Vem som tillverkade den allra första nallebjörnen är lite oklart men i Tyskland var man i alla fall oerhört tidig med produktionen. Margerete Steiff var antagligen en av de första tillverkarna och år 1880 hade hon specialiserat sig på att skapa just mjukisdjur. Strax innan det blev ett nytt sekel tog hennes son över tillverkningen och då började nallarna likna de vi fortfarande har i dag. Först efter det kom teddybjörnen till USA och man kan ana att historien började efter att presidenten varit ute på en björnjakt. De band fast en björnunge vid ett träd för att locka björnar men det lyckades inte. President Theodore Roosevelt ville inte skjuta björnen och enligt sägen var det här namnet Teddy kom fram.