Barn som växer upp idag är omringade av skärmar och elektronik på ett helt annat sätt än tidigare generationer har varit. Därför pågår en ständig debatt om skärmar och surfplattor är skadliga eller inte. Det positiva med surfplattor är att det finns många pedagogiska spel där ditt barn kan utveckla sitt logiska tänkande. De negativa delarna är att man ännu inte riktigt vet vilken påverkan en surfplatta har på barns hjärnor samt att den tar tid från att integrera med föräldrarna. WHO rekommenderar inte att barn under två år har någon skärmtid överhuvudtaget. Därför bör du inte heller stressa med att köpa en surfplatta till ditt barn.

Introducera försiktigt vid två års ålder

När ditt barn är två år kan du försiktigt börja introducera surfplattan och några bra pedagogiska spel. Om du vill hitta en surfplatta till ett bra pris kan du bli medlem hos https://familydeal.se/ och hålla utkik efter rabatter. Det är helt kostnadsfritt att gå med och du får regelbundet utskick om fördelaktiga rabatter för hela familjen. En surfplatta kostar annars ganska mycket och genom att utnyttja en rabattkod hos en elektronikbutik kan du spara mycket pengar. Dock bör ditt barn fortfarande inte sitta mer än en timme om dagen. Det viktigaste är att plattan inte tar överhanden och att ni spenderar mycket tid tillsammans. Plattan ska inte heller fungera som en barnvakt under några längre stunder.

Surfplattor är ofta ett hjälpmedel på förskolor

Något som inte går att förneka är att vi lever i en tid där skärmar är en del av vår vardag. Många förskolor använder skärmar som en del i sin kursplan då de kan vara ett fantastiskt hjälpmedel. Det är förstås ingenting du som förälder kan påverka. Om du är orolig över ditt barns skärmtid bör du förstås prata med pedagogerna på förskolan om det. Du som förälder har självfallet rätt till att få reda på vad ditt barn gör på dagarna och ventilera din oro om du har någon.

Sammanfattningsvis så kan en surfplatta vara ett bra pedagogiskt hjälpmedel som stödjer ditt barns utveckling, så länge ditt barn sitter under en begränsad tid varje dag. Det inkluderar inte barn under två år som inte bör ha någon skärmtid alls.