När det är dags för den allra första födelsedagen kan det innebära en hel del huvudbry för föräldrarna. Hur ordnar man egentligen ett barnkalas som passar de allra minsta? Här kan du läsa om hur du ställer till med en riktigt lyckad fest som de små verkligen uppskattar.

Fira med favoritfiguren

För lite äldre barn är det enkelt att ordna ett barnkalas då de kan aktivera sig själva på ett annat sätt, med mindre barn måste man dock tänka till lite extra. Fundera lite över vad just ditt barn uppskattar. Kanske är till exempel Babblarna en favorit? Köp då dekorationer med figurerna som tema och investera i ett mjukisdjur att ge bort i present. När barnet är riktigt litet är det ofta onödigt att satsa på ovanliga och dyra kalas eftersom det sällan uppskattas. Lägg istället krut på dekorationerna. Små barn gillar glada färger, saker som rör sig och roliga former. Pompoms och färgglada ballonger är därför ett bra alternativ till dekoration.

Vad ska ni äta?

Många vill undvika att ge sina allra minsta för mycket socker. Ett gott alternativ till tårta är därför att steka bananpannkakor och dekorera med frukt och grädde. Sätt också fram en skål med majskrokar och kex som de minsta kan knapra på. För de äldre festdeltagarna går det utmärkt att servera vanlig tårta och fikabröd. I coronatider har det varit svårt att bjuda in många gäster till kalaset, men i annat fall är det bra om du tar hänsyn till de gäster som ska komma och funderar lite över vad de gillar. Ta också hänsyn till eventuella allergier.

Det behöver inte bli dyrt

På senare tid har barnkalasen tenderat att bli mer och mer påkostade, men du behöver inte alls hänga på den trenden för att ordna ett lyckat kalas. Här kan du läsa mer om vad som är ett rimligt pris för ett barnkalas. Ett barnkalas för de mindre barnen är faktiskt ofta billigt att ordna eftersom de inte behöver så mycket aktiviteter. Faktiskt räcker det ofta med något gott att äta, roliga dekorationer och ett glatt humör. Du behöver inte heller ge bort dyra leksaker. Satsa istället på något som du vet kommer att användas, till exempel nya kläder, en gåvagn eller en sparkbil. Be även gärna gästerna att tänka praktiskt snarare än att köpa mängder av leksaker. Som bekant kan riktigt små barn uppskatta snöret runt paketet lika mycket som själva innehållet. Därför är det onödigt att spendera bara för syns skull.